CORANE faz levantamento do receituário
tradicional
La CORANE - Associaçon de Zambuolbimiento
de ls Cunceilhos de la Raia Nordestina, bai a fazer l lhebantamiento de l
receituairo tradecional de ls quatro cunceilhos de la Tierra Frie Strasmuntana
(Bergáncia, Miranda de l Douro, Bumioso i Binhais).
L'eideia surgiu na sequéncia de l
cuncurso de las “ siete Marabilhas Gastronómicas de Pertual”, promobido pula
Federaçon Mie Tierra. Recorde-se que la Tierra Frie apersentou cinco pratos,
Caldo de Cascas (Caldos), Bulho cun Cascas (Chicha), Cochino muntés ne l Pote
cun Castanhas (Chicha), Puosta Mirandesa (Chicha) i Bola Doce Mirandesa
(Sobremesas). Trés deilhes chegórun als 21 finalistas, mas nanhun cunseguiu
antegrar la lhista final de las siete Marabilhas Gastronómicas de Pertual.
Para zambuolber este trabalho la
CORANE pretende celebrar un protocolo cul Anstituto de Amprego i Formaçon
Profissional (IEFP) de Bergáncia, para que formadores i xefes de cozina sugiran
ua forma d'apersentaçon “mais moderna i atratiba”.
La cordenadora de la CORANE, Lhuísa
Pires, acradita qu'este trabalho bai cuntribuir para que la restouraçon lhocal
apersente un maior númaro de pratos tradecionales nas sues ementas, se sinta
stimulada por aperfeiçoar l'eimaige i até que se recupéren alguas receitas yá
perdidas. “Yá tubimos l causo de ls Cuscos de Binhais, que stubírun
praticamente perdidos i passado la CORANE tener ansistido na sue recuperaçon,
cula colaboraçon d'alguas pessonas mais bielhas de l cunceilho, este prato, als
poucos, regressou a las eimentas de ls restourantes i até ye apersentado cumo
un perduto gourmet”, eisemplifica.
L receituairo deberá star cuncluído
antes de l Berano i bai a ser çtribuído i promobido an to l paíç i ne l
strangeiro.
…/…
A
CORANE - Associação de Desenvolvimento dos Concelhos da Raia Nordestina, vai
fazer o levantamento do receituário tradicional dos quatro concelhos da Terra
Fria Transmontana (Bragança, Miranda do Douro, Vimioso e Vinhais).
A ideia surgiu na sequência do concurso
das “Sete Maravilhas Gastronómicas de Portugal”, promovido pela Federação Minha
Terra. Recorde-se que a Terra Fria apresentou cinco pratos, Caldo de Cascas
(Sopas), Butelo com Cascas (Carnes), Javali no Pote com Castanhas (Carnes),
Posta Mirandesa (Carnes) e Bola Doce Mirandesa (Sobremesas). Três deles
chegaram aos 21 finalistas, mas nenhum conseguiu integrar a lista final das
Sete Maravilhas Gastronómicas de Portugal.
Para desenvolver este trabalho a CORANE
pretende celebrar um protocolo com o Instituto de Emprego e Formação
Profissional (IEFP) de Bragança, para que formadores e chefes de cozinha
sugiram uma forma de apresentação “mais moderna e atractiva”.
A coordenadora da CORANE, Luísa Pires,
acredita que este trabalho vai contribuir para que a restauração local
apresente um maior número de pratos tradicionais nas suas ementas, se sinta
estimulada por aperfeiçoar a imagem e até que se recuperem algumas receitas já
perdidas. “Já tivemos o caso dos Cuscos de Vinhais, que estiveram praticamente
perdidos e após a CORANE ter insistido na sua recuperação, com a colaboração de
algumas pessoas mais velhas desse concelho, este prato, gradualmente, regressou
às ementas dos restaurantes e até é apresentado como um produto gourmet”,
exemplifica.
O receituário deverá estar concluído
antes do Verão e vai ser distribuído e promovido em todo o país e no
estrangeiro.
Sem comentários:
Enviar um comentário