segunda-feira, 8 de abril de 2013

LIVRO DE RECEITAS DOS CONCELHOS DA TERRA FRIA TRANSMONTANA


CORANE faz levantamento do receituário
tradicional



La CORANE - Associaçon de Zambuolbimiento de ls Cunceilhos de la Raia Nordestina, bai a fazer l lhebantamiento de l receituairo tradecional de ls quatro cunceilhos de la Tierra Frie Strasmuntana (Bergáncia, Miranda de l Douro, Bumioso i Binhais).
L'eideia surgiu na sequéncia de l cuncurso de las “ siete Marabilhas Gastronómicas de Pertual”, promobido pula Federaçon Mie Tierra. Recorde-se que la Tierra Frie apersentou cinco pratos, Caldo de Cascas (Caldos), Bulho cun Cascas (Chicha), Cochino muntés ne l Pote cun Castanhas (Chicha), Puosta Mirandesa (Chicha) i Bola Doce Mirandesa (Sobremesas). Trés deilhes chegórun als 21 finalistas, mas nanhun cunseguiu antegrar la lhista final de las siete Marabilhas Gastronómicas de Pertual.
Para zambuolber este trabalho la CORANE pretende celebrar un protocolo cul Anstituto de Amprego i Formaçon Profissional (IEFP) de Bergáncia, para que formadores i xefes de cozina sugiran ua forma d'apersentaçon “mais moderna i atratiba”.
La cordenadora de la CORANE, Lhuísa Pires, acradita qu'este trabalho bai cuntribuir para que la restouraçon lhocal apersente un maior númaro de pratos tradecionales nas sues ementas, se sinta stimulada por aperfeiçoar l'eimaige i até que se recupéren alguas receitas yá perdidas. “Yá tubimos l causo de ls Cuscos de Binhais, que stubírun praticamente perdidos i passado la CORANE tener ansistido na sue recuperaçon, cula colaboraçon d'alguas pessonas mais bielhas de l cunceilho, este prato, als poucos, regressou a las eimentas de ls restourantes i até ye apersentado cumo un perduto gourmet”, eisemplifica.
L receituairo deberá star cuncluído antes de l Berano i bai a ser çtribuído i promobido an to l paíç i ne l strangeiro.
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A CORANE - Associação de Desenvolvimento dos Concelhos da Raia Nordestina, vai fazer o levantamento do receituário tradicional dos quatro concelhos da Terra Fria Transmontana (Bragança, Miranda do Douro, Vimioso e Vinhais).
A ideia surgiu na sequência do concurso das “Sete Maravilhas Gastronómicas de Portugal”, promovido pela Federação Minha Terra. Recorde-se que a Terra Fria apresentou cinco pratos, Caldo de Cascas (Sopas), Butelo com Cascas (Carnes), Javali no Pote com Castanhas (Carnes), Posta Mirandesa (Carnes) e Bola Doce Mirandesa (Sobremesas). Três deles chegaram aos 21 finalistas, mas nenhum conseguiu integrar a lista final das Sete Maravilhas Gastronómicas de Portugal.
Para desenvolver este trabalho a CORANE pretende celebrar um protocolo com o Instituto de Emprego e Formação Profissional (IEFP) de Bragança, para que formadores e chefes de cozinha sugiram uma forma de apresentação “mais moderna e atractiva”.
A coordenadora da CORANE, Luísa Pires, acredita que este trabalho vai contribuir para que a restauração local apresente um maior número de pratos tradicionais nas suas ementas, se sinta estimulada por aperfeiçoar a imagem e até que se recuperem algumas receitas já perdidas. “Já tivemos o caso dos Cuscos de Vinhais, que estiveram praticamente perdidos e após a CORANE ter insistido na sua recuperação, com a colaboração de algumas pessoas mais velhas desse concelho, este prato, gradualmente, regressou às ementas dos restaurantes e até é apresentado como um produto gourmet”, exemplifica.
O receituário deverá estar concluído antes do Verão e vai ser distribuído e promovido em todo o país e no estrangeiro.

 

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